Improvers Snowshoe Training

So 19.01.2020 - Sa 25.01.2020

Veranstalter WELTbewegend Erlebnisreisen
Buchungscode: BSE20WK05

Safe ascent and descent with snowshoes in more difficult terrain! For members with summer mountain fitness who have already done the "snowshoeing basic course" or at least have snowshoe experience. You receive instructions in the use of the equipment, safe ascending and descending with snowshoes in more difficult terrain, avalanche awareness and transceiver work, as well as search and rescue techniques and to plan independent snowshoe tours.

The following is a typical schedule with the guide fine tuning the plan according to the prevailing weather conditions and the experience of the group:

DAY 1: Arrive in Austria, welcome to the accommodation in Salzkammergut. After dinner: preview of the activities for the week.

DAY 2: Introduction to standard equipment for snowshoeing. Training tour refreshing technique for walking uphill, downhill, traverse, learning about elements of the avalanche status report (LLB) and its interpretation, repeating the use of avalanche emergency equipment, navigation on tour (map). Reflections on the day.

DAY 3 - 5: Training snowshoe tours encouraging independent decision-finding and implementation on tour including planning, estimation of the terrain, lane setting, navigation with map, outdoor watch with compass and altimeter, smartphone with "Alpenvereinaktiv.com"-App. Stop or go and emergency avalanche on tour (current evaluation and exercises, group searching, simple and complex searching scenarios, multiple burying). Improving shovel technique, first aid, emergency call, bivouac sack, improving walking technique, specially downhill (sliding and running). Group dynamics in the mountain. Reflections on the day.

DAY 6: Final snowshoe tour. Reflections on the day.

DAY 7: Farewell after breakfast

In the evenings there will be theoretical units on safety issues: weather, Stop or Go, emergency avalanche, navigation, Alpenvereinaktiv.com-App.

Photocredit: Andreas Roebl
Inhalt:
How to use avalanche safety equipment (transceiver, shovel, probe)
Expanding orientation with map, alpine weather
Avalanche awareness and avoidance Stop or go strategy
Avalanche emergency and first aid
Route choice and finding
How to plan a snowshoe tour
Improvement if snowshoe technique in various snow conditions
Anforderungen:
18 years of age. Free from mental and physical handicap. Fitness to hike 800 meters in altitude with your backpack (about 6 kg). Completion of the Basic Snowshoe Training or corresponding knowledge
Schwierigkeit technisch:
Schwierigkeit konditionell:
Ausrüstung:
Min. Teilnehmeranzahl:
Max. Teilnehmeranzahl:
Max. Gruppengröße/Guide:
Grund der Absage:
Leitung:

Leistungen:
Services Included:
Accommodation in Lodge Krippenstein (4-bed rooms) and Simonyhütte (dormitory)
Halfboard (breakfast and dinner)
English speaking instructor from the Bergsteigerschule Alpenverein Edelweiss

Services not included:
international flights
additional meals and beverages
personal expenses
cable cars or chairlifts
travel insurance
equipment rental

*we can do also the flight bookings and car rentals for you!
Mitgliederpreis:
€ 1.165,00
Preis für ÖAV-Mitglieder
Normalpreis:
€ 1.255,00
Preis für Nichtmitglieder
Anmeldeschluss:
Sa. 30.11.2019

Bitte beachten Sie unsere Teilnahmebedingungen und die angeführten technischen und konditionellen Anforderungen!

Die Anmeldung ist online (Button links) oder persönlich in unserer Servicestelle möglich.

Unser Team steht Ihnen für Auskünfte gerne telefonisch: +43 (1) 5138500,
oder per E-Mail: [email protected] zur Verfügung.

Mo-Do 09:00-18:00 Uhr, Fr 09:00-17:00 Uhr

WELTbewegend Erlebnisreisen
das Reisebüro des Alpenvereins Edelweiss

Erforderliche Voraussetzungen an Kondition & Technik für eine erfolgreiche Teilnahme. Welche Herausforderungen erwarten Sie?

Jetzt Mitglied werden,
2 Monate sparen