Improvers Alpine Skills Training

Sa 20.07.2019 - Fr 26.07.2019

Veranstalter WELTbewegend Erlebnisreisen
Buchungscode: BSE19sk01

Training on Ice and Rock! The Taschachhaus - located in the Ötztaler Alpen in the heart of Tyrol - is an excellent base to improve basic skilss in rock climbing as well as various exercises on the glacier. Some important theoretical units will complete the content of this course!

The following is a typical schedule with the guide fine tuning the plan according to the prevalling weather conditions and the experience of the group:

Day 1: Meeting at Hotel Gundolf in Mandarfen. The guide will organise luggage transport to the Taschachhaus, 3 hours ascent to the hut. The guide will hand out and adjust the rental equipment. After dinner preview of activities of the whole week.

Day 2: Refresh glacier skills, roping up, moving and climbing on different slope angles. Planning the next day.

Day 3: Glacier training: anchors and running belays on snow and ice (how to choose a good place, placing ice screws, deadman, climbing steep ice). Planning the next day.

Day 4: Glacier training: moving in a roped party, group management, decision-making, orientation. Planning the next day.

Day 5: Movement together on rock, training for rock ridges: improvement in climbing techniques, fixed anchors, installing and climbing of a fixed rope, rescue management and first aid. Planning the next day.

Day 6: Training for steep firn (snow) slopes and ice. After dinner: reflections of the week.

Day 7: Descent to Mandarfen/Mittelberg, farewell around 12 o`clock

In the evening there will be theoretical units on various topics like orientation, reading maps, alpine danger and alpine weather.

FOTOCREDIT: Csaba Szepfalusi
Inhalt:
Inspecting and caring for your gear and outdoor equipment. Use of crampons and ice axe, roll and plant technique. Roping up and travelling on glacier (ascent and descent). Crevasse rescue techniques. Roping up and techniques for climbing. Belaying and moving on a ridge (ascent and descent). Planning a tour, alpine dangers, alpine weather. Orientation with maps, Apps.
Anforderungen:
At least 18 years of age. Free from mental and physical handicap. Fitness to hike up 1.300 m in altitude with your backpack (about 8 kg). Ability level (Rock climbing UIAA III on the lead on alpine tours and ice up to 45 degrees). Knots: overhand knot, clove hitch, munter hitch (Italian hitch), figure of 8, prusik. Basic knowleadge of rope and belaying techniques. Basic knowledge of crevasse rescue techniques (team and self rescue).
Schwierigkeit technisch:
Schwierigkeit konditionell:
Ausrüstung:
Min. Teilnehmeranzahl:
Max. Teilnehmeranzahl:
Max. Gruppengröße:
Grund der Absage:
Leitung:

Leistungen:
Services Included:
6 overnights in Taschachhaus in a dormitory, halfboard (breakfast and dinner), lunch package incl. tea for the training days, English speaking instructor from the Bergsteigerschule Alpenverein Edelweiss, luggage transport between Mandarfen and Taschachhaus*, rental equipment (harness, ice axe, crampons)**

Services Not Included:
flights or rail to/from Munich, Innsbruck or Salzburg, transport to/from Mandarfen/Mittelberg, additional meals and beverages, personal expenses, travel insurance

* It might not be possible to organise the whole transport, be prepared to carry the luggage for 1 hour.
** Glacier equipment must be pre-booked well in advance with us
Mitgliederpreis:
€ 1.090,00
Preis für ÖAV-Mitglieder
Normalpreis:
€ 1.145,00
Preis für Nichtmitglieder
Anmeldeschluss:
Do. 20.06.2019

Bitte beachten Sie unsere Teilnahmebedingungen und die angeführten technischen und konditionellen Anforderungen!

Die Anmeldung ist online (Button links) oder persönlich in unserer Servicestelle möglich.

Unser Team steht Ihnen für Auskünfte gerne telefonisch: +43 (1) 5138500,
oder per E-Mail: [email protected] zur Verfügung.

Mo-Do 09:00-18:00 Uhr, Fr 09:00-17:00 Uhr

WELTbewegend Erlebnisreisen
das Reisebüro des Alpenvereins Edelweiss

Erforderliche Voraussetzungen an Kondition & Technik für eine erfolgreiche Teilnahme. Welche Herausforderungen erwarten Sie?